بزرگسالمجله فرزانش

تصمیمات مهم زندگی چه چیزهایی هستند؟

تحقیقات جدید رایج ترین تصمیمات بزرگ زندگی را افشا ساخته اند.

نوشته: Adrian R. Camilleri, Ph.D

 

هر روز شما هزاران تصمیم می‌گیرید. اکثر آنها کوچک هستند و کمی بعد از اتخاذ شدن فراموش می‌شوند. آیا خاطرتان هست که چهارشنبه گذشته برای نهار چه چیزی میل کردید؟ با اینحال هر از چند گاهی، شما با تصمیمی رو به رو می‌شوید که نه بی‌اهمیت است و نه زودگذر. برخی اوقات شما با تصمیم بزرگ مواجه می‌شوید.

 

من دوران شغلی زندگی ام را به مطالعه تصمیمات پرداختم. بیشتر آنها از نوع کوچک و فراموش شده بودند. اما چند سال پیش، خود را میان تعدادی از تصمیمات بزرگ زندگی یافتم. مشخص شد که بخش کوچکی از تحقیقاتم در هنگام مواجه با این تصمیمات مفید واقع شدند. بنابراین، پرسش از افراد 20 تا 80 ساله درباره بزرگ ترین تصمیم زندگی شان را شروع کردم.

 

تصمیم “بزرگ” چیست؟

یک تصمیم “بزرگ” آن تصمیمی است که شما از روی عمد بین دو یا چند گزینه انتخاب کرده اید و می‌دانستید که نتیجه آن تأثیر بسزایی در زندگی خود یا دیگران خواهد داشت. وقتی از آنها سؤال شد که تصمیم بزرگ را تعریف کنند دو تا از بیشترین پاسخ هایی که دریافت شد “ازدواج کردن یا نکردن” و “بچه دار شدن یا نشدن” بودند. این جواب ها قطعاً مناسب بنظر می‌رسند. اما تصمیم راجع به شرکت در مهمانی که ممکن است در آن همسر آینده خود را ملاقات کنیم چطور؟ نه خیلی.

 

با توجه به دانستن اینکه تصمیمات مهم زندگی در آینده نزدیک پیش روی ما قرار خواهد گرفت، آماده شدن برای آنها عاقلانه بنظر می‌رسد. سؤالی که پیش می‌آید این است که آن تصمیمات مهم چه چیزهایی هستند؟ من این سؤال را ابتدا با توصیف رایج ترین تصمیمات بزرگ زندگی و سپس توصیف مهم ترین تصمیمات بزرگ زندگی پاسخ خواهم داد.

 

رایج ترین تصمیمات مهم زندگی چه چیزهایی هستند؟

برخی از تصمیمات بزرگ بسیار شایع و روتین هستند. برای مثال، اولین تصمیم بزرگی که اکثر افراد با آن مواجه می‌شوند این است که آیا به دانشگاه برویم یا خیر. دیگر تصمیمات بزرگ از منحصر بفردی بیشتری برخوردارند. با خواندن هزاران تصمیم متفاوت، اولین کار مهم دسته بندی آنها به شکلی معنادار بود. من 9 دسته بندی اصلی مختلف و 58 زیر مجموعه مختلف از آنها را دسته بندی کردم.

دسته بندی اصلی عبارت است از: پیشه، تحصیلات، خانواده، موارد مالی، روابط، جابه‌جایی، خود تخریبی، توسعه فردی و دیگر. شکل زیر لیست کامل زیر مجموعه های دسته بندی اصلی را به نمایش می‌گذارد. این دسته بندی ها به اندازه ای کامل کننده هستند که نیاز چندانی به دسته بندی “دیگر” نیست.

 

تصمیمات-مهم-زندگی-چه-چیزهایی-هستند-1

 

اولین سؤال جالب این است که کدام تصمیم بزرگ بیشتر از بقیه رایج است. در زیر 20 تصمیم بزرگ رایج در میان همه شرکت کنندگان به همراه درصد حداقل یک بار اشاره شدن به آن تصمیم توسط هر شرکت کننده آورده شده است:

  1. آغاز کردن یک شغل/جایگاه جدید(یا نه)-60%
  2. ادواج کردن(یا نه)-59%
  3. گرفتن مدرک تحصیلی(یا نه)-52%
  4. آوردن/به سرپرستی قبول کردن بچه(یا نه)-44%
  5. خرید خانه(یا نه)-37%
  6. ترک کردن شغل/جایگاه(یا نه)33%
  7. جابه‌جا شدن به یک استان جدید(یا نه)-30%
  8. انتخاب محل تحصیل-26%
  9. طلاق گرفتن(یا نه)-24%
  10. دیگر-خانواده-23%
  11. دیگر-تحصیلات-23%
  12. خرید چیزی(یا نه)-23%
  13. سرپرستی حیوان خانگی(یا نه)-21%
  14. آغاز کردن یک رابطه عاطفی(یا نه)-21%
  15. پایان دادن به یک رابطه عاطفی(یا نه)-20%
  16. نقل مکان به یک شهر جدید(یا نه)-18%
  17. تصمیم گرفتن برای کودک‌تان(یا نه)-18%
  18. راه اندازی یک بیزینس جدید(یا نه)-17%
  19. مراقبت از یکی از اعضای خانواده(یا نه)-17%
  20. درمان گرفتن/دارو(یا نه)-15%

 

مسلماً تصمیمات بزرگی که بیشتر از همه به آنها اشاره شد بستگی به این دارد که از چه کسی سؤال شده باشد. شکل زیر نوع سؤالات بزرگ را بر اساس گروه های سنی افراد پاسخ دهنده نشان داده است.

 

تصمیمات مهم زندگی چه چیزهایی هستند؟

چیزی که مشخص است این نکته می‌باشد که افراد جوان تر بیشتر نشان دادند تحصیلات در تصمیمات بزرگ شان نقش بسزایی دارد. ما چنین انتظاری را داشتیم چرا که تصمیمات مربوط به دانشگاه بلافاصله بعد از اتمام دبیرستان تمایل به افزایش دارد. در مقابل آن، افراد مسن تر تصمیمات بزرگ شان را بیشتر با توجه به پیشه می‌گیرند که شامل آخرین تصمیم دوران کاری که زمان بازنشستگی می‌باشد است.

 

بزرگ ترین تصمیمات بزرگ زندگی چه چیزهایی هستند؟

دومین سؤال جالب توجه این است که دقیقاً چقدر این تصمیمات مختلف بزرگ هستند. در نظرسنجی، از داوطلبان خواستم که میزان بزرگ بودن تصمیم را بر اساس حس خودشان در آن لحظه مشخص کنند. از میان رایج ترین 20 تصمیم بزرگ زندگی، 10 تا از بزرگ ترین هایشان بشکل زیر لیست شده است:

  1. طلاق گرفتن(یا نه)
  2. داشتن/به سرپرستی گرفتن بچه(یا نه)
  3. ازدواج کردن(یا نه)
  4. نقل مکان به یک استان جدید(یا نه)
  5. تصمیم گرفتن برای کودک تان(یا نه)
  6. خرید خانه(یا نه)
  7. پایان دادن به یک رابطه عاطفی(یا نه)
  8. دیگر-خانواده
  9. نقل مکان به شهری جدید(یا نه)
  10. مراقبت از یکی از اعضای خانواده(یا نه)

 

چند تصمیم دیگر نیز وجود داشتند که کمتر رایج بودند اما به عنوان تصمیم مهم زندگی در نظر گرفته شده بودند. این تصمیم ها عبارتند از: تصمیم برای پایان دادن به زندگی(یا نه) و تصمیم برای پذیرش/تغییر جنسیت(یا نه).

 

وقتی یک قدم به عقب برداریم و بصورت کلی به مسئله نگاه کنیم، متوجه می‌شویم که این نتایج نشان می‌دهد بیشتر مردم در حال تلاش برای حل مشکل مشترک هستند:

  • چه نوع تحصیلاتی را باید داشته باشم؟
  • چگونه باید امرار معاش کنم؟
  • در کجا باید سکنی گزینم؟
  • چجور خانواده ای باید بسازم؟

 

از این تحلیل، چند نکته مشخص شد که بایستی آن ها را بیاد بسپاریم. اولاً، همپوشانی بسیاری در تصمیمات بزرگ زندگی گزارش شده در میان مردم از سراسر مشخصه های جمعیتی وجود دارد. این نوید خوبی برای کسانی که علاقه مند به گرفتن تصمیمات خوب در زندگی هستند می‌باشد چرا که چیزهایی زیادی از تجربه دیگران می‌توان آموخت.

 

دوماً، تصمیمات بزرگ صرفاً به یکی دو حوزه در زندگی محدود نمی‌باشد. تصمیمات بزرگ مربوط به تحصیلات، پیشه، روابط، خانواده، موارد مالی و جایی که شما زندگی می‌کنید هستند. جدا از تصمیمات مربوط به تحصیلات، افراد در سنین مختلف همگی قبول دارند که بزرگ ترین تصمیم زندگی‌شان تمامی این حوزه ها را پوشش می‌دهد.

 

نهایتاً بزرگ ترین تصمیمات آنهایی هستند که نه فقط شما بلکه آنهایی که اطراف شما هستند را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. ازدواج کردن، طلاق گرفتن و بچه دار شدن همگی عزیزان ما را متأثر خواهد کرد. به عنوان موجوداتی اجتماعی، ما معمولاً برای گرفتن تصمیمی که هم برای خود و هم برای عزیزان مان بهترین باشد دچار کشمکش می‌شویم. این تصمیمات هستند که بایستی بیشترین تأمل را روی آن ها انجام دهیم.

 

 

درباره نویسنده

Adrian R. Camilleri, Ph.D روانشناس در حوزه مصرف و تقاضا است که اکنون در دانشگاه تکنولوژی سیدنی(UTS) مشغول به کار است. او مدرک Ph.D خود را در روانشناسی شناختی از دانشگاه UNSW دریافت کرده است.

منیر خلیلیان

دکتر منیر خلیلیان روانشناس، مشاور و مدیر مرکز روانشناسی فرزانش هستند که در حوزه طرح‌واره درمانی تخصص دارند و دوره های بین المللی مربوط به آن را سپری کرده اند، و همچنین در زمینه های گشتالت درمانی و همچنین رواندرمانی با رویکرد هیجان مدار تخصص دارند. شماره عضویت در سازمان نظام روانشناسی: 47011

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا