طرحواره خویشتن داری ناکافی

همه ما ممکن است گاهی اوقات احساس کنیم که در دستیابی به اهدافمان یا انجام آنچه برای ما خوب است، نظم و انضباط کافی نداریم. اگر به طرحواره خود انضباطی ناکافی مبتلا شدهاید، ممکن است در کنترل ناامیدیها، رفتارها یا انگیزههای خود با یک مشکل اساسی روبرو شوید. این موضوع میتواند به احساس گناه، شرم و همچنین احساس تنبلی و بیلیاقتی مرتبط باشد.
کسانی که طرحواره خویشتن داری ناکافی و خودانضباطی ناکافی دارند,کسانی اند که قادر نیستند تکانه ها و و سوسه های خود را کنترل کنند.
هنگامی که این طرحواره فعال میشود، میتواند اجتناب از ناراحتی را بیان کند، که بیانگر عدم انگیزه برای شروع کارها یا مقابله با چالشها یا در صورت افراط، اقدام به کارهای خودتخریبی مانند مصرف موادمخدر، الکل، رابطه جنسی کنترل نشده، قمار یا اقدام به جرم میباشد. نیاز واقعی در پشت این طرحواره، ایجاد تحمل موثر در برابر پریشانی، تنظیم احساسات و اطمینان به تواناییهای خودمان است.
دلایل شکل گیری طرحواره عدم خویشتن داری و خود انضباطی ناکافی
1- والدین به کودکان، خودکنترلی و صبر کردن رو یاد ندادن به دلایل مختلفی مانند اینکه بلد نبودن چطوری آموزش بدن، حوصله آموزش دادن رو نداشتن.
2- والدین و خانواده فرد الگوی خوبی از خودانضباطی و خویشتن داری نبودن و ممکنه شخصیت هیجانی و عصبی داشتن.
3- شرایط خونه آشفته بوده و دعوا و درگیری بین اعضای خانواده، اعم از والدین و خواهر و برادرها زیاد بوده. و پرخاشگری روال معمول توی خانواده بوده.
4- اختلالات نوروتیک مثل وسواس، افسردگی و اضطراب توی والدین، باعث شکل گیری طرحواره عدم خویشتن داری و خود انضباطی ناکافی توی فرزندان میشه.
5- حمایتگری زیاد والدین از فرد در کودکی و نوجوانی، جلوی مسوولیت پذیر و منضبط شدن اونو می گیره.
6- شخصیت فرد به صورت ژنتیکی، شخصیت هیجانی و پرنوسانی بوده. از همون کودکی خلق و خوی دشوار و تکانشی داشته.
7- تو خانواده قانونمندی و محدودیتهای واقع بینانه وجود نداشته، یا والدین خیلی سختگیر بودن یا خیلی سهل گیر.
نشانه های طرحواره عدم خویشتن داری و خود انضباطی ناکافی
1- ناتوانی در پیگیری هدفها و آرزوها، به عنوان مثال رژیم غذایی می گیره ولی رها می کنه. قراره برای کنکور بخونه، یه روز حوصله ش میاد می خونه، یه روز یا خوابش میاد یا مهمون اومده یا فیلم می خواد ببینه یا دلش گرفته یا زیادی خوشحاله، کلا بیخیال میشه و برنامه درس خوندنشو رها می کنه. کلاس میره ثبت نام می کنه ولی دو روز بعد که شور و شوقش می افته، دگه ادامه نمیده.
2- نسبت به قول و قرار و زمانبندی تعهدی نداره. دیر میرسه، و همیشه هم بهونه داره و ممکنه حتی بگه من سرم خیلی شلوغه.
3- کسی که طرحواره عدم خویشتن داری و خود انضباطی ناکافی داره، ممکنه تو همه قسمتهای خودنظم دهی مشکل داشته باشه یا اینکه تو چند مورد نامنظم باشه. مثلا کار دیگران رو سر وقت تحویل میده ولی کارهای خودش می مونه.
4- کنترلی روی هیجانات منفی نداره یا کنترلش کمه. یهو عصبانی میشه و بعد بلافاصله پشیمون میشه و عذرخواهی می کنه.
5- وسایلش جای منظمی نداره. مدام نظم خونه و محل کارش به هم می خوره. دو روز تمیز می کنه، ده روز نامرتب و کثیف رهاشون می کنه.
6- توی هیجانات مثبت هم ممکنه کنترل نداشته باشه، شوخی کردن زیاد، یا شور و شوق نشون دادن افراطی هم از نشونه های رفتاری این تله زندگی هست.
7- تکانشی و براساس احساسات عمل کردن، تا دلش بخواد چیزی بخره ممکنه شرایط مالی شو در نظر نگیره و خرید کنه. یا تا حرفی به ذهنش می رسه، بلافاصله اون حرف رو می زنه، یعنی بدون تفکر عمل می کنه.
اهداف درمان تله خویشتن داری ناکافی
هدف اصلی درمان، کمک به بیماران برای شناسایی ارزش رها کردن رضایت آنی برای دستیابی به اهداف آتی است. مزایای برون ریزی و تخلیه هیجان ها یا انجام کارهایی که رضایت فوری دارند، در مقابل ضربه هایی که به ارتقاء شغلی، پیشرفت، از دست دادن همراهی مردم و احساس ارزشمندی وارد می آورد، چندان چشمگیر نیستند.
درمان طرحواره عدم خویشتن داری و خود انضباطی ناکافی
1- خود انضباطی تکلیفیه که شما تا آخر عمر باهاش درگیرین. اینطوری نیست که یک ماه روی خودتون کار کنین و بعد تا آخر عمر دیگه بتونین رعایت کنین.
2- باید بدونین که برنامه ریزی سختگیرانه برنامه از قبل شکست خورده است. باید هم برای تفریح و سلامتی خودتون وقت بگذارین هم برای وظایف و کارهای محوله تون
3- خودنظم دهی محیطی اولین قدم نظم و انضباط فردیه. بنابراین همیشه ابتدا به محیط اطرافتون نظم ببخشین. محیط منظم روی نظم ذهنی شما هم تاثیر می گذاره
4- خودنظم دهی زمانی رو تمرین کنین برای اینکار ساعت خواب و بیداری مشخصی داشته باشین و مدام تغییرش ندین. برای کنترل طرحواره عدم خویشتن داری و خود انضباطی ناکافی، طوری برنامه ریزی کنین که توی محل کار به منظم بودن و سروقت بودن معروف بشین. بنابراین چند دقیقه زودتر در محل کارتون حاضر بشین.
5- تلویزیون و بقیه رسانه ها رو محدود به ساعات مشخصی کنین و هر زمان که تلویزیون بی دلیل روشن بود خاموشش کنین
6- اگه مشکلی با خوردن دارین حتما با متخصص رژیم تغذیه در ارتباط باشین. برنامه کنترل وزن نیاز به یک ناظر بیرونی داره.
7- خودنظم دهی هیجانی و فکری نیاز به رواندرمانی و تکنیکهای روانشناختی مختص شما داره. چرا که هر کس توی زندگی ش موضوعاتی داره که از بقیه متفاوته . درسته که تکنیکهای روانشناختی عمومیت دارن ولی طرحواره عدم خویشتن داری و خود انضباطی ناکافی، رابطه زیادی با خلق و خوی ژنتیکی داره و کنترل کردن اون به راحتی و بدون مشاور و طرحواره درمانگر، امکان پذیر نیست.
احتمال وجود این طرحواره در شما در صورت پاسخ مثبت به بیشتر سوالات:
۱.زود خسته میشوم و حواسم پرت میشود.
۲.من اغلب احساس بیقراری و آشفتگی میکنم.
۳.برای من دشوار است که به یک کار پایبند بمانم یا اهدافم را دنبال کنم.
۴.من از برنامههای جدید بسیار هیجانزده میشوم، اما به سرعت علاقه خودم را از دست میدهم.
۵.برای من کنار گذاشتن رفتارهای خودتخریبی مانند نوشیدن مشروبات الکلی، سیگار کشیدن و خوردن افراطی و بیش از حد غذا بسیار دشوار است.
۶.تحمل احساسات ناخوشایند برای من دشوار است.
۷.من عصبی هستم و غالباً کارهایی میکنم که بعداً از انجامشان پشیمان میشوم.
۸.اغلب نمیتوانم جلوی احساساتم را بگیرم و در نهایت خیلی سریع به وقایع واکنش نشان میدهم.
۹.من فکر میکنم تمرکز و توجه برای طولانی مدت دشوار است.
۱۰.احساس میکنم بیش از حد انرژی دارم و به سختی میتوانم آن را به سمت کارهای مثبت هدایت کنم.
ممنون
توضیحات طرحواره ها بسیار عالی و کامل هستن. ممنون از وقتی که میذارید