مجله فرزانش

افسردگی اجتماعی چیست؟

تعریف افسردگی اجتماعی چیست؟

افسردگی اجتماعی پدیده ای ناخوشایند در هر جامعه است و به یکی از معضلات تبدیل شده است. یکی از اهداف برگزاری مشاوره روانشناسی درمان افسردگی، بهبود وضعیت افراد و در نهایت کاهش افسردگی اجتماعی می باشد.

افسردگی یا همان depression با غم مداوم مشخص شده و اضطراب اجتماعی به عنوان ترس شدید از تعاملات اجتماعی ظاهر می شود. اضطراب اجتماعی و افسردگی یکی از متداول‌ ترین بیماری های سلامت روان هستند.

اگرچه اینها بیماری های جداگانه‌ ای هستند، می‌ توانند همزمان رخ دهند و یک چالش منحصر به فرد ایجاد کنند. در حقیقت، با توجه به بررسی های انجام شده، حدود ۷۰ درصد افراد مبتلا به این اختلالات، ابتدا دچار اضطراب اجتماعی و سپس انواع بیماری افسردگی می‌ شوند. پس در بسیاری از موارد اضطراب اجتماعی باعث افسردگی می‌ شود که البته با شرکت در جلسات مشاوره برای درمان افسردگی قابل حل می باشد.

 

نشانه‌های افسردگی اجتماعی چیست؟

نشانه های اضطراب اجتماعی ممکن است به طرق مختلف ظاهر شود که شامل تظاهرات هیجانی، رفتاری، اجتماعی و بدنی می شود.

این نشانه ها معمولاً زمانی که افراد دارای اضطراب اجتماعی با یک موقعیت اجتماعی مواجه می شوند پایدار و ماندگار هستند. برخی از نشانه ها عبارتند از:

نشانه های فیزیکی: تعریق، سرخ شدن، حالت تهوع، لرزش، تپش قلب، درد قفسه سینه، خشکی دهان، سرگیجه، لرزش صدا.

ترس از قضاوت شدن، دشواری در برقراری تماس چشمی، خودآگاه بودن،

نشانه های رفتاری: داشتن حالت بدن سفت و سخت، اجتماعی. ترس از اینکه مردم متوجه مضطرب بودن شما شوند، تجزیه و تحلیل بیش از حد عملکرد خود پس از تعاملات

نشانه های اجتماعی: اجتناب از اجتماعات اجتماعی، اجتناب از موقعیت هایی که منجر به ملاقات رو در رو افراد می شود، اجتناب از موقعیت هایی که در آن مرکز توجه هستید، اجتناب از غذا خوردن در حضور دیگران، دشواربودن شروع صحبت کردن با افرادی که مایلند با آنها گفتگو کنند.

اگرچه برخی نشانه ها ممکن است متفاوت باشد، اما عنصر مرکزی این اختلال ؛ ترس مداوم از تعاملات اجتماعی است. رهایی از اضطراب اجتماعی مستلزم آن است که آن را بپذیرید، عدم سرزنش شدید خود در صورت خطا کردن، داشتن یک سیستم حمایتی عالی، و مهمتر از همه، صبور و مشفق بودن با خود و مسیر خود. در زیر چند نکته و درمان عالی وجود دارد که می تواند به غلبه بر این اختلال کمک کند.

 

علائم افسردگی اجتماعی چیست؟

  • کمبود انگیزه
  • انرژی کم یا خستگی
  • بی‌تفاوتی به فعالیت های مورد علاقه
  • ناتوانی در تمرکز
  • مشکل خواب
  • زیاد خوابیدن
  • احساس ناامیدی
  • افکار خودکشی
  • بدن درد

 

علائم افسردگی اجتماعی چیست؟

 

نشانه های افسردگی اجتماعی در کودکان

  • داشتن مشکل در توجه کردن.
  • تغییر در الگوی غذا خوردن (خوردن زیاد یا کم).
  • تغییرات در سطح انرژی (از انرژی بیشتر به انرژی کم یا بدون انرژی)
  • عصبانیت
  • رفتارهای خود تخریبی

 

راه کاهش افسردگی اجتماعی چیست؟

برای بهبود اضطراب و افسردگی های اجتماعی درمان هایی وجود دارد. در صورت تشخیص هر دو، دکتر روانشناس ممکن است درمانی را انتخاب کند که برای هر دو بیماری مفید باشد.

 

۱- روان‌ درمانی بهترین راه درمان افسردگی اجتماعی است

روان‌ درمانی (گفتگو درمانی) به شما آموزش می دهد چگونه الگوهای فکری منفی را با الگوهای مثبت جایگزین کنید. این روش هم برای اضطراب اجتماعی و هم برای درمان قطعی افسردگی مفید است.

هر نوع درمان افسردگی، ابتدا به شناسایی چیزهایی کمک می‌ کند که باعث ناراحتی و غم می‌ شوند. اضطراب اجتماعی یک دلیل مشترک است. بنابراین، مشاور شما ممکن است بر روی توسعه مهارت‌ های اجتماعی و ایجاد اعتماد به نفس در محیط‌ های اجتماعی تمرکز کند.

 

۲- تغییر الگوهای فکری به ترس های شما کمک می کند

رفتار درمان شناختی (CBT) یک نوع روان درمانی موثر است. این به شما کمک می کند بفهمید که افکار شما چگونه بر احساسات و رفتارهای شما تأثیر می گذارد.

از آنجا که افسردگی های اجتماعی اغلب از ترس های غیرمنطقی تغذیه می شود، یکی از اهداف درمان، توسعه الگوهای فکری واقع بینانه است. بنابراین، همیشه به جای تصور بدترین سناریوها در محیط های اجتماعی، یاد می‌ گیرید که چگونه روی سناریوهای واقع بینانه تمرکز کنید.

یک ترس غیرمنطقی اینگونه است که فکر کنید “همه من را قضاوت می کنند” یا “من احمق به نظر می رسم“.

یک الگوی فکری واقع بینانه تر این خواهد بود: “همه عصبی هستند و اکثر مردم نگران ظاهر خویش هستند تا اینکه بیش از حد نگران من باشند.”

 

۳- استفاده از دارو درمانی برای کاهش افسردگی اجتماعی

معمولا در پرسشنامه افسردگی اجتماعی ذکر می شود که افراد تمایلی به استفاده از دارو درمانی دارند یا خیر؟ علی رغم وجود عدم تمایل، باز هم دارو درمانی یک روش بسیار مفید برای کاهش افسردگی اجتماعی می باشد.

داروهایی وجود دارد که ممکن است باعث بهبود علائم اضطراب اجتماعی و افسردگی شوند. مهارکننده های بازجذب سروتونین (SSRIs) اغلب اولین خط دفاعی هنگام درمان اضطراب و افسردگی های اجتماعی هستند. اینها شامل پاروکستین (پاکسیل (Paxil) ، پکسوا (Pexeva) ) و سرترالین (زولوفت (Zoloft)) است.

 

۴- درمان سبک زندگی

همراه با گفتگو درمانی و دارو، تغییر شیوه زندگی می تواند به بهبود شما کمک کند، از جمله:

اجتناب از مصرف الکل و مواد مخدر که می تواند علائم اضطراب و افسردگی را بدتر کند

ورزش منظم

خواب زیاد

رعایت رژیم غذایی متعادل

همچنین ممکن است به اجتماعی شدن در محیط‌ های کوچک با افرادی که با آنها راحت و آشنا هستید کمک کند. می تواند تنهایی و انزوا را کاهش داده و افسردگی را تسکین دهد.

 

۵- درمان های دیگر

درمانگر شما ممکن است درمان های دیگری را برای رفع ترس های شما توصیه ‌کند، مانند گروه درمانی یا مواجه شدن.

گروه درمانی فرصتی برای تمرین تعاملات اجتماعی در یک محیط امن و کنترل شده است. می توانید بازخورد افرادی را دریافت کنید که درک می کنند در چه شرایطی هستید و می توانید بدون قضاوت آشکارا صحبت کنید.

با مواجهه درمانی، شما تحت هدایت یک روان درمانگر با ترس های اجتماعی خود روبرو خواهید شد. از شرایط ساده شروع شده و سپس با گذشت زمان پیچیده تر یا شدیدتر می شود.

مواجهه مکرر، به کاهش اضطراب اجتماعی کمک می کند. وقتی بتوانید اضطراب خود را کنترل کنید، ممکن است افسردگی و خلق و خوی شما بهبود یابد.

 

چه ارتباطی بین اضطراب و افسردگی اجتماعی وجود دارد؟

تحقیقات علمی نشان میدهد که یک رابطه قوی بین ابتلا به اضطراب اجتماعی و افسردگی اجتماعی وجود دارد. به عبارتی نوع عمومیاختلال اضطراب اجتماعی با افزایش همزمان افسردگی اساسی، ترس، استرس پس از سانحه و مصرف الکل همراه است.

 

چه ارتباطی بین اضطراب و افسردگی اجتماعی وجود دارد؟

 

مهمترین خطرات افسردگی اجتماعی

ممکن است شما به طور همزمان مبتلا به اضطراب و افسردگی اجتماعی باشید. بر اساس مطالعه ای که در سال ۲۰۰۱ میلادی انجام شده است، افرادی که به طور همزمان مبتلا به این دو اختلال باشند ممکن است به دلیل ترکیب آنها در معرض خطر تعدادی از مشکلات مرتبط دیگر هم باشند. مهمترین خطراتی که برای این افراد وجود دارد عبارتند از:

  • افزایش خطر مشکلات ناشی از الکل که میتواند به دلیل مصرف بیش از حد آن باشد. متاسفانه برخی از افرادی که دچار اختلالات افسردگی و اضطراب میشوند، برای کنترل آنها سراغ الکل رفته و در مصرف آن زیاده روی میکنند. استفاده از الکل بیشتر از آنکه برای آنها مفید باشد، خطر آفرین است.
  • اختلال در عملکرد اجتماعی و شغلی، آسیب دیگری است که افراد مبتلا به اختلالات اجتماعی دچار آن میشوند. البته این موضوع چندان هم عجیب نیست. فردی که درگیری های ذهنی داشته باشد، نمیتواند به طور کامل بر روی شغل و فعالیت های اجتماعی خودش متمرکز شود و کیفیت عملکرد ها پایین می آید.
  • توجه کمتر به درمان متاسفانه از آسیب های خطرناکی است که اینگونه افراد با آن دست و پنجه نرم میکنند. در واقع آنها چندان تمایلی به رفع بیماری خودشان از طریق مراجعه به پزشک ندارند. البته در این مورد خود مبتلایان تقصیر زیادی ندارند. به دلیل اینکه در جامعه نگاه خوبی به اینگونه بیماری ها وجود ندارد، افراد ترجیح میدهند بیماری خودشان را پنهان کنند و به دنبال درمان آن نباشند.
  • خودکشی از جمله اتفاقات تلخ و دردناکی است که برای یک انسان افسرده اجتماعی که اضطراب هم دارد ممکن است رخ دهد. البته این مورد هم مثل مورد قبلی، معمولاً زمانی رخ میدهد که دیگران با رفتار خودشان کاسه صبر بیمار را لبریز کرده باشند.

 

آیا همه افراد مضطرب به افسردگی اجتماعی مبتلا میشوند؟

بر اساس مطالعاتی که در طول سالیان گذشته انجام شده است، این موضوع به طور کلی رد میشود. یعنی الزامی وجود ندارد که فرد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی در سنین پایین، در آینده به افسردگی اجتماعی هم مبتلا شود. البته در بسیاری از موارد متاسفانه این موضوع رخ داده است که ادامه دار شدن استرس و اضطراب منجر به افسردگی شود اما به طور قطعی نمیتوان آن را تایید کرد. یکی از مواردی که کمک میکند اختلال اضطراب در سنین پایین منجر به افسردگی در سنین بالاتر نشود، درمان مناسب اضطراب است.

ضمناً توجه داشته باشید که کناره گیری اجتماعی با افسردگی اجتماعی کاملاً متفاوت است. کناره گیری اجتماعی یعنی اینکه فرد دوست دارد با دیگران ارتباط داشته باشد اما در عین حال هر ارتباطی را مناسب نمیداند و بدون آن ارتباطات هم میتواند به تنهایی از زندگی لذت ببرد. اما فردی که مبتلا به افسردگی اجتماعی باشد هرگز انتظار لذت از خود را ندارد و در آرزوی حضور در اجتماعات به سر می برد. کناره گیری، خطرات به مراتب کمتری در مقایسه با افسردگی اجتماعی دارد.

آیا همه افراد مضطرب به افسردگی اجتماعی مبتلا میشوند؟

کلینیک فرزانش

کلینیک روانشناسی فرزانش با هدف ارائه خدمات روانشناسی در دو حیطه درمان و آموزش، کار خود را آغاز نموده است. هدف ما بهبود نگرش ذهنی، بالا بردن سطح سواد عمومی و توانمند ساختن افراد از طریق آموزش تخصصی می باشد و همواره به ارتقای کیفیت خدمات ارائه شده می اندیشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا