اختلال های شخصیتیبزرگسالمجله فرزانش

اختلال شخصیت اسکیزوئید

اختلال شخصیت اسکیزوئید در واقع یک الگوی بی میلی و بی تفاوتی به روابط اجتماعی با دامنه محدودی از بیان و تجربه عاطفی است. افراد دارای اختلال شخصیت اسکیزوئید خیلی به ندرت به درک این مسئله می‌رسند که شاید واقعا دارای مشکلی هستند. این اختلال خود را در اوایل دوران بزرگسالی از طریق جداسازی های اجتماعی و عاطفی که موجب بازداری افراد از داشتن روابط نزدیک می‌شود، نمایان می‌سازد. عملکرد مردمی که این اختلال را به همراه دارند در زندگی روزمره هیچ اخلال خاصی ایجاد نمی‌کند ولی باعث می‌شود که نتوانند هیچگونه ارتباط معنا دار و عمیقی با دیگران برقرار کنند. آنها بیشتر گوشه گیر هستند و احتمال دارد که بسیار مستعد خیال بافی و همینطور تشکیل رابطه با حیوانات باشند. این افراد ممکن است که در مشاغلی که انزوا گونه هستند و بقیه مردم آن ها را غیر قابل تحمل و سخت خطاب می‌کنند، عملکرد بسیار خوبی داشته باشند. مستنداتی وجود دارد مبنی بر این که نشان می‌دهند این اختلال(اسکیزوئید) یک معماری ژنتیکی ساختاری مشترک با اسکیزوفرنی(روان گسیختگی) دارد و پس‌زدگی اجتماعی(دوری گزینی) یک خصیصه مشترک میان آن دو اختلال می‌باشد. اساساً، افراد دارای اختلال شخصیت اسکیزوئید برخلاف آنهایی که مبتلا به اسکیزوفرنی هستند یا دارای اختلال اسکیزوافکتیو می‌باشند، به واقعیت های زندگی نزدیک هستند.

 

علائم اختلال شخصیت اسکیزوئید

بر اساس DSM-5 نشانه های اختلال شخصیت اسکیزوئید شامل موارد زیر می‌باشد:

  • میلی برای لذت بردن از یک رابطه نزدیک ندارند
  • منزوی و گوشه گیر بنظر می‌رسند
  • از فعالیت های اجتماعی که شامل ارتباط به میزان قابل ملاحظه ای با بقیه آدما ها می‌باشد دوری می‌کنند
  • تقریباً همیشه فعالیت های انفرادی را برمی‌گزینند
  • دارای میل بسیار کم یا اصلاً بی‌میل به تجربه جنسی با فرد دیگری هستند
  • غیر از اقوام نزدیک روابط صمیمانه و نزدیک بسیار کمی دارند
  • نسبت به انتقاد یا تحسین بی‌تفاوت هستند
  • از نظر روحی خود را متأثر از سردی، انزوا و بی روحیه نشان می‌دهند
  • تغییرات خلقی قابل ملاحظه بسیار کمی را می‌توان از آنها دید
  • از فعالیت های بسیار کمی لذت می‌برند، اگر اصلا لذت ببرند

 

علل شکل‌گیری اختلال شخصیت اسکیزوئید

شخصیت، ترکیبی از افکار، روحیات و رفتارهایی است که شما را منحصر به فرد می‌کند. شخصیت، به همان میزان که چگونگی نحوه دیدن خود توسط خودتان است، نوع نگاه شما، درک و ارتباط شما با دنیای بیرون نیز می‌باشد. شخصیت در دوران کودکی فرم دهی می‌شود و از طریق اثر متقابل تمایلات موروثی و عوامل محیطی شکل می‌گیرد.

 

در رشد نرمال، کودکان به مرور زمان می‌آموزند که چگونه زیر و زبرهای اجتماعی را تفسیر کنند و پاسخ درخور و مناسب به آنها بدهند. این که چه چیزی باعث ایجاد اختلال شخصیت اسکیزوئید می‌شود ناشناخته است، با این حال ترکیبی از فاکتورهای ژنتیکی و محیطی، خصوصا در اوایل دوران کودکی می‌تواند در رشد این اختلال نقش داشته باشد.

 

عوامل ریسک

فاکتورهایی که خطر ابتلای شخص به اختلال شخصیت اسکیزوئید را افزایش می‌دهند شامل موارد زیر می‌شوند:

  • وجود اختلال شخصیت اسکیزوئید، اختلال شخصیت اسکیزوتایپال یا اسکیزوفرنی در یکی از والدین یا اقوام فرد
  • داشتن پدر یا مادری که سرد، بی‌اهمیت یا بی‌توجه به نیازهای عاطفی باشد

 

عوارض اختلال شخصیت اسکیزوئید

افراد دارای اختلال شخصیت اسکیزوئید در خطر بسیار زیادی هستند که درگیر موارد زیر شوند:

  • پیشرفته شدن اختلال و پیدا کردن نشانه های اختلال شخصیت اسکیزوتایپال، اسکیزوفرنی یا یک اختلال وهمی دیگر
  • دیگر اختلالات شخصیتی
  • افسردگی شدید
  • اختلالات مربوط به اضطراب

 

تشخیص اختلال شخصیت اسکیزوئید

پس از یک آزمایش فیزیکی به منظور تفکیک دیگر موارد پزشکی، درمانگر اصلی فرد را برای ارزیابی های بیشتر به یک متخصص سلامت روان ارجاع می‌دهد.

 

تشخیص اختلال شخصیت اسکیزوئید معمولاً بر اساس موارد زیر است:

  • بحث کردن راجع به علائم فرد
  • علائم لیست شده در DSM-5
  • سوابق پزشکی و شخصی فرد

 

درمان اختلال شخصیت اسکیزوئید

اگر شخصی دارای اختلال شخصیت اسکیزوئید باشد، احتمالاً ترجیح می‌دهد که به مسیر خودش ادامه دهد و از برخورد کردن با دیگران، که پزشکان نیز شامل شان می‌شوند دوری کند. ممکن است که فرد به قدری به زندگی بدون نزدیکی عاطفی عادت کرده باشد که اصلاً لزومی یا توانایی برای تغییر در خودش نیابد.

 

فرد ممکن است که فقط از طریق اصرار کردن یکی از اعضای خانواده که بسیار نگران اوست شروع روند درمان را بپذیرد. ولی کمک گرفتن از یک متخصص در حوزه سلامت روان که سابقاً تجربه درمان اختلال شخصیت اسکیزوئید را دارد می‌تواند یک اثر مثبت بزرگ داشته باشد. گزینه های درمانی شامل موارد زیر می‌باشد:

  • گفت و گو درمانی (روان درمانی): روان درمانی می‌تواند مفید واقع شود. اگر فرد علاقه مند به تشکیل روابط نزدیک تر باشد، یک فرم اصلاح یافته از درمان رفتاری شناختی می‌تواند به فرد کمک کند که افکار و رفتارهایی که مشکل ساز هستند را تغییر دهد. درمانگر، نیاز فرد را برای داشتن فضای شخصی می‌داند و دشوار بودن آزادانه صحبت کردن درباره زندگی شخصی را برای فرد درک می‌کند. او می‌تواند به شخص گوش فرا دهد، راهنمایی کند، بدون آنکه سختگیرانه به فرد فشار بیاورد.
  • گروه درمانی: یکی از اهداف درمان اشخاص ممکن است که نشست گروهی باشد که در آن فرد می‌تواند با کسانی که خود در حال تمرین کردن مهارت های میان فردی جدید هستند تعامل کند. در نهایت، گروه درمانی می‌تواند یک ساختار حمایتی فراهم کند و مهارت های اجتماعی شخص را بهبود بخشد.
  • دارو درمانی: با وجود اینکه هیچ داروی مشخصی برای درمان اختلال شخصیت اسکیزوئید وجود ندارد، برخی داروهای معینی می‌توانند در مواردی مثل افسردگی یا اضطراب مؤثر واقع شوند.

 

منابع

1.      Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition

2.      Bateman, A. W., Gunderson, J., & Mulder, R. (2015). Treatment of personality disorder. The Lancet, 385(9969), 735-743.

3.      Schizoid personality disorder. In: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders DSM-5. 5th ed. Arlington, Va.: American Psychiatric Association; 2013. http://www.psychiatryonline.org. Accessed June 21, 2106.

4.      Stone MH. Paranoid, schizotypal, and schizoid personality disorders. In: Gabbard’s Treatment of Psychiatric Disorders. 5th ed. Arlington, Va.: American Psychiatric Association; 2014. http://psychiatryonline.org/doi/full/10.1176/appi.books.9781585625048.gg68. Accessed June 21, 2016.

5.      Schizoid personality disorder (ScPD). Merck Manual Professional Version. http://www.merckmanuals.com/professional/psychiatric-disorders/personality-disorders/schizoid-personality-disorder-scpd. Accessed June 21, 2016.

6.      Skodol A. Personality disorders. http://www.uptodate.com/home. Accessed June 22, 2016.

7.      Skodol A, et al. Approaches to the therapeutic relationship in patients with personality disorders. http://www.uptodate.com/home. Accessed June 22, 2016.

8.      Chun CA, et al. Expression of schizophrenia-spectrum personality traits in daily life. In: Personality Disorders: Theory, Research, and Treatment. In press. Accessed June 23, 2016.

9.      Palmer BA (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. June 26, 2016.

 

 

منیر خلیلیان

دکتر منیر خلیلیان روانشناس، مشاور و مدیر مرکز روانشناسی فرزانش هستند که در حوزه طرح‌واره درمانی تخصص دارند و دوره های بین المللی مربوط به آن را سپری کرده اند، و همچنین در زمینه های گشتالت درمانی و همچنین رواندرمانی با رویکرد هیجان مدار تخصص دارند. شماره عضویت در سازمان نظام روانشناسی: 47011

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا